Lunta ja pakkasta riittää.Yritetään kuitenkin pitää polkuverkosto kulkukunnossa. Hilppa ja Lempi väkineen osallistuu talkoisiin. Jos tilanne käy epätoivoiseksi, kaupungista saapuvat reippaat porokoirat Aihki ja Raiku ynnä emäntänsä ja polkua syntyy!

Laiskoina päivinä kuljemme tietä pitkin kepein askelin.

Tietä pitkin ulkoilutamme myös Rikka-poikaa, joskus pitemmän, joskus lyhyemmän matkan. On se aasin kulku kyllä yhtä töksähtelyä. Se ei selvästikään osaan ajatella samalla kun jalat liikkuvat, vaikka muuten kyllä on ihan viisas. Lähdetään pihasta -töks. Rikka: " tässä muuten eilen söin maukkaan risun" -  minä: " vi ska gå nu" . Kävelyä -töks. Rikka:"tuolta kuului eilen moottorisahan ääni" - minä: "vi ska gå nu". Kävelyä - töks. Rikka " tässä on bruukattu kutsua koirat ja antaa kaikille namia"- minä:" Milla ja Nukka, tule!!" Ja koirat tulee ja "Nukalle, Millalle ja Rikalle" - kaikille näkkileivän murusia. Ja matka jatkuu....

Näillä Rikan kävelytysretkillä kaikki opiskelemme ahkerasti. Rikka opiskelee suomea (tule-sanan oppinut sujuvasti) ja peruuttamista, kääntymistä ja matkan jatkamista. Koirat opiskelevat luoksetuloa, Nukka pitkän matkan päästä. Se ennättää käydä kääntymässä kylänraitilla (Rikan kulku tahti on lievästi sanottuna hidas). Mutta erityisesti eläimet opiskelevat toistensa kohtaamista. Milla harjoittelee Rikan ohittamista ja Nukka harjoittelee jo Rikan hoitamista (nuolee sen turpaa). Näissä opiskelutilanteissa Rikka on vieressäni rauhallisesti, kyykistyn sen pään viereen ja kutsun koiria, namit houkuttimena. Aloitin nämä harjoitukset, kun huomasin että Milla oli oikeasti alkanut pelätä Rikkaa. Hyvin on edistytty. Milla pystyy jo ohittamaan Rikan reippaasti ja hakemaan namin aika läheltä. Eikä se enää kulje lammas- ja aasitarhassa lyhistyneen näköisenä. Nukka opetteli ensin tulemaan lähemmäksi ja lähemmäksi ja lopulta se haisteli Rikan turpaa ja nuolaisi. Ajattelin tosiaan kouluttavani koiria, mutta onhan se Rikkakin oppinut aika paljon luottamusta, kun antaa koiran tulla lähelleen pusuttelemaan. Internetistä luin, että shakaali=koira on aasin luontainen vihollinen!  Minä opiskelen näillä matkoilla seuraavaa läksyä: nou hätä, ei kiirettä.

Pakkasten johdosta kissat opiskelevat tätä nykyä sisustamista: mattojen kasaamista ja tavaroiden uudeleen sijoittamista.

HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!